EnergiLeg på DokkX i Århus
Interaktiv formidling om energi og teknologi
I DokkX, der er Århus Kommunes udstillingsrum for velfærdsteknologi – er der i den nyeste udstilling “Velkommen hjem – med velfærdsteknologi” fokus på velfærdsteknologi i hjemmet. Her kan man gratis gå på opdagelse i over 165 forskellige teknologiske og digitale løsninger på hverdagens udfordringer.
Udstillingen er bygget op som et hjem med de typiske værelser og rum: køkken, stue, bad, soveværelse, kontor osv
Der er også et udendørs- og træningsområde med eksempler på velfærdsteknologi som kan bruges udendørs eller som har fokus på aktivitet og bevægelse. Og her finder man bl.a. en EnergiCykel fra EnergiLeg. Træder du i pedalerne, afspilles musik, som motiverer til at fortsætte og gør træningen sjovere.
Lettilgængelig, interaktiv og populær
Og EnergiCyklen er en af de teknologier i udstillingen, som hurtigt tiltrækker publikum, fortæller Mikkel Svindt, der er velfærdsteknologisk konsulent i DokkX:
“EnergiCyklen er en af de mest lettilgængelige teknologier i udstillingen, fordi den ikke kræver, at personalet forklarer hvordan den fungerer. Derfor er den ofte det første, som de besøgende afprøver, og den er især populær hos børn og barnlige sjæle”. Det er især det interaktive element, uden digitale mellemled, der gør cyklen populær: “Mange synes faktisk det er sjovt at skulle være aktive og arbejde for det selv. Det er mere interaktivt end at skulle scanne en QR-kode og så se på mobilen. Cyklen giver samtidig en tydelig oplevelse af årsag-virkning og mange synes, at det er sjovt at skabe energi selv. Cyklen skaber en umiddelbar interesse for teknologi og grøn energi”
.
Perspektiv på energikrisen
Netop energi er et vigtigt emne, der får meget opmærksomhed for tiden blandt andet på grund af stigende priser, krig og klimakrise. “EnergiCyklen sætter energi i perspektiv, fordi man får lov til at opleve på sin egen krop, at energien er nødt til at komme et sted fra” siger Mikkel Svindt, der også fortæller, der også fortæller, at nogle besøgende leger med tanken, om man kan varme huset op eller holde fjernsynet kørende med en EnergiCykel.
EnergiCyklens potentiale
Den positive respons på EnergiCyklen gør at Mikkel Svindt ser et stort potentiale i at bruge EnergiCyklen til formidling udendørs. Cyklen kan både bruges til at løfte folkesundheden og samtidig gøre kedelige udendørsarealer attraktive, både for borgere og for turister.
“Jeg tror at EnergiCyklen vil kunne bruges til at give rekreative udearealer et løft. Cyklen er oplagt til at formidle om energi, men den kan også sagtens bruges til at formidle om kunst, arkitektur og byudvikling for eksempel. Den har også den fordel, at den er nem at flytte rundt på og ikke kræver strømopkobling, så den vil kunne flyttes rundt i byrummet og få fornyet nyhedsværdi. Det er både attraktivt for borgere og turister. Og så understøtter det vores folkesundhed, når vi bevæger os mere. Så der er mange fordele ved EnergiCyklen”.
For teknologi-nørder har EnergiCyklen også en anden fordel:
“For mennesker som er optaget af teknologi, er det dejligt at kunne opleve det udenfor. Det meste teknologi og teknologiformidling foregår ellers indenfor”.